Aangenaam kennis te maken

Welkom bij IKC Marnix. We zijn trots op onze leerkrachten en pedagogisch medewerkers die dagelijks met de kinderen werken. We stellen ons graag aan je voor.

Ons verhaal

Spelenderwijs gaan kinderen al jong op ontdekking in de wereld om hen heen. IRIS staat voor het creëren van een veilige plek voor kinderen waar zij mogen schateren van het lachen, waar zij boos en verdrietig mogen zijn, waar zij leren en zich ontwikkelen.

Met oog voor kinderen prikkelen wij hun nieuwsgierigheid en helpen wij ze om positief in de wereld te staan.

Daarin trekken wij samen op met ouders. En als dat nodig is, roepen we de hulp in van andere professionals. Wat wij onze kinderen meegeven, is om te vertrouwen op God, hun naasten en zichzelf. Ieder kind is een wijze wereldburger op weg naar de toekomst.

Zo werkt het bij IRIS
"Ik krijg bij IRIS de ruimte om mijn aandacht écht op mijn groep te richten. Ik zorg dat ieder een leuke dag heeft."
- Frank voor ’t Hekke
Ouder/verzorger aan het woord
"De sfeer bij IRIS is gemoedelijk, de medewerkers zijn professioneel. We hadden er meteen een goed gevoel bij."
- Annelies Damming

De extra's van IKC .....

Hier kan een tekst komen over IRIS Leercentrum, Learn Lab, Plusklas, Overbrugging.

Zo helpen we wijze wereldburgers op weg


IRIS Leercentrum

IRIS Leercentrum is er omdat IRIS een lerende organisatie is. “We verwachten dat onze kinderen leren, dus onze teams moeten ook blijven leren,” zo legt Roel uit. Hij is met collega Linda de drijvende kracht achter het Leercentrum.

“We hebben zoveel kwaliteiten binnen IRIS. Het is prachtig als je collega’s aan elkaar kunt koppelen zodat ze van elkaar kunnen leren. Het Leercentrum is de verbindende schakel. Een leerkracht van de ene school gaat om tafel met een collega van de andere school om elkaar te kunnen helpen, ik geniet daarvan.”

Kennis delen

De expertise binnen IRIS wordt veelvuldig gedeeld, ook wordt er kennis van buiten gehaald. Zo worden er workshops en trainingen aangeboden. “Mooi als collega’s de opgedane kennis dan weer delen met anderen. Zo zetten we mensen in hun kracht en brengen we ons onderwijs naar een hoger plan.”

“Het Leercentrum is de verbindende schakel”

Het Iris gevoel

“Wij vinden verbinden heel belangrijk, dat is nodig om van elkaar te leren. Zo moedigen we aan dat collega’s elkaar binnen IRIS leren kennen. Je kunt veel van elkaar leren als je weet waar de kracht van die ander ligt. Daarbij wordt het makkelijker om contact met elkaar op te nemen als je elkaar daadwerkelijk kent. Het Leercentrum heeft als vuistregel dat er altijd tijd voor ontmoeting moet zijn tijdens een workshop of cursus, vaak gebeurt dat tijdens een maaltijd. De activiteiten van het Leercentrum zijn vaak van 16.30 tot 19.30 uur. We regelen dan een gezonde, warme maaltijd en eten met elkaar. Dat moment gebruiken we dan om, tijdens de scholing, ook even lekker bij te kletsen of nader kennis te maken.”

Lerende organisatie

“Samen werken we in een lerende organisatie met een professionele cultuur. Uiteraard allemaal om de kinderen het beste onderwijs te geven dat ze verdienen. Het Leercentrum werkt vanuit de leervraag van de leerkracht en stemt daar het scholingsaanbod op af. Deze bottom-up formule werkt heel goed, leerkrachten schrijven op vrijwillige basis in voor het scholingsaanbod en eigenlijk is er altijd voldoende animo. Logisch ook, bijna iedere leerkracht staat voor dezelfde uitdagingen en wil daar tips en informatie over krijgen en delen.”

Learn Lab

“Het Learn lab van IRIS sluit perfect aan bij hoe een kind zich in de digitale wereld ontwikkelt,” zo legt Sander, coördinator Learn lab, gepassioneerd uit. “De wereld is anders dan tien jaar geleden, mede door de technologie. Wij vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met nieuwe media zoals bijvoorbeeld robotica, 3D-printen en virtual reality.”

“We willen kinderen interesseren voor de huidige techniek, die anders is dan vroeger. De automonteur moet tegenwoordig de auto uitlezen met een laptop. De techniek verandert snel. Daar willen we in de klas aandacht aan besteden. We doen dit bijvoorbeeld in een circuitvorm zodat kinderen steeds in aanraking komen met verschillende materialen en besturingssystemen.”

Experimenteren

Sander vindt het belangrijk om bij het lesgeven ruimte aan de leerlingen te geven om te experimenteren. “Kinderen kunnen heel veel zelf. Het mooie is dat ze nog niet in vastgestelde kaders denken, daardoor gebeuren de mooiste dingen. Eerst verkennen ze de materialen, daarna komen er opdrachten bij. De robots zijn bijvoorbeeld te programmeren, het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe snel ze dat onder de knie hebben.”

Computational Thinking

De gebruikte materialen zijn kostbaar. “Leerlingen leren in de lessen zorgvuldig om te gaan met de kwetsbare materialen”. Een van de doelen van het werken met deze materialen is ‘Computational Thinking’, oftewel kinderen leren problemen oplossen volgens de stappen die een computer ook gebruikt. Het draait om logisch redeneren.” Sander laat de kinderen ook graag zelf uitzoeken waarom een robot niet werkt. “Ze komen er vaak heel snel achter wat er aan de hand is.”

Iedereen geniet

Sander gaat met het mobiele Learn lab langs alle IRIS-scholen. “Zo breng je huidige digitale techniek op een laagdrempelige manier de school binnen. Iedereen vindt het leuk. Of het nu om de virtual reality bril gaat, de robotica of de 3D-printer, ik zie altijd stralende gezichten. Opvallend is dat leerlingen die soms minder gemakkelijk te motiveren zijn in deze lessen enthousiast en met overgave aan de slag gaan. Het mooiste compliment is dat de kinderen vragen om meer van dit soort lessen.”

“Het mooiste compliment is dat de kinderen vragen om meer van dit soort lessen”
- Sander

De Overbrugging

Een soepele overgang voor alle leerlingen van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs, is wat we voor ogen hebben binnen de Overbrugging. Leerkrachten van het Ichthus College in Kampen en stichting Iris werken samen, om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Een goede voorbereiding en afstemming zorgt voor herkenning. Het zal vertrouwen geven om snel te wennen en te werken in een nieuwe leeromgeving.

Binnen de Overbrugging zijn ambassadeurs op twee thema's werkzaam:

  • Leren en oriënteren
    Ambassadeurs van de Overbrugging bezoeken een aantal keren per jaar de bovenbouwgroepen van de basisscholen. In overleg met de leerkracht besteden ze aandacht aan de oriëntatie op het voortgezet onderwijs en op het leren leren. Een eigen overbruggingsagenda vormt de basis voor organisatie en planning. Daarnaast is een lessenserie leren leren ontwikkeld, die nu op de basisscholel wordt uitgerold.
  • Taal en leesonderwijs
    De ambassadeurs ontwikkelen activiteiten voor het PO en VO die aansluiten bij landelijke taal- en leesevenementen. Daarnaast begeleiden en stimuleren ze vooral docenten in het VO om meer aan te sluiten bij de werkwijze op het PO m.b.t. lezen en leesplezier. De ambassadeurs werken nauw samen met de bibliotheek in Kampen.

Benieuwd naar alle IRIS
Christelijke Kindcentra?